Halder

Geplaatst op

Op een koude winterochtend in februari komt de zon rond 7:45 uur op. Wanneer er dan ‘s-nachts, onder een heldere hemel bij een temperatuur van -4 graden, veel rijp is ontstaan en je hebt ‘s-ochtends maar een zicht van c.a. 2 kilometer, dan weet je dat je voldoende ingrediënten hebt om een mooie ochtendwandeling te maken.

 

Dit keer ging de reis niet zo ver, naar de omgeving van Vught, en om precies te zijn naar Halder. Daar waar de Essche stroom uitkomt in de Dommel. Via de A2 namen we afslag 24 en reden richting Sint-Michielsgestel. Bij de tweede afslag links op de vughterweg bereikten we Halder.

Ter hoogte van Nieuw-Herlaer liepen we eerst langs de dommel. Beneden aan de waterkant lag een steiger met tal van roeibootjes en konden we de loop van de rivier tegen het prachtige licht van het ochtendgloren bewonderen.

Daarna liepen we terug en staken de vughterweg over en liepen de halderse akkers op. Langs de Essche stroom vervolgden we onze reis richting de wiebelende hangbruggen. Tijdens onze tocht kwamen we langs het kunstwerk “de grote Muntschat” waar spelende kinderen in 1962 een grote Romeinse munten collectie vonden bij de herstelwerkzaamheden van de Essche stroom.